Teamtraining: 'De Kracht van Polariteiten'

Gepubliceerd op 21 mei 2021 om 10:37

"Deze les wil ik stilstaan bij polariteiten", zegt de warme stem van mijn yoga docent via SoundCloud. Ik raak meteen geïnspireerd en zie een teamtraining voor me met als thema: 'De kracht van polariteiten: hoe te balanceren om optimale samenwerking te bereiken.' 

Terwijl de yogadocent me door de houdingen praat bedenk ik welke werkvormen ik kan gebruiken. Tegenstellingen zijn vindbaar in oefeningen zoals kernkwadranten, Roos van Leary, Insights Discovery, in oefeningen met transactiepatronen. Maar ook door yoga af te wisselen met een bodyscan of een potje rugby. Hoe mooi is het om veilig en sportief te ontdekken waar tegenstellingen liggen?

Ben je bijvoorbeeld zeer daadkrachtig? Wil je graag winnen? Dan zou het doseren van je daadkracht weleens helpend kunnen zijn om te voorkomen dat je té aanwezig bent. Help je de ander graag en zorg je het liefst voor een positieve sfeer? Vraag jezelf dan af of je duidelijk genoeg bent en voldoende je grenzen bewaakt. 

Wat maakt eigenlijk dat je wel eens klaagt over een situatie? Of dat je juist wilt redden of pleasen? Je kunt ook het gevoel krijgen dat je boven je collega staat of heel klein wordt bij iemand. Reageert jouw collega defensief of verloopt jullie samenwerking vlekkeloos? Het gaat niet om goed of fout. Het gaat om het ontdekken hoe je samen een ineffectief patroon kunt doorbreken.

De yogadocent begeleidt me via de boomhouding naar de krijgerhouding en ik ga in gedachten op ontdekkingsreis: wat gebeurt er in een team bij een confrontatie? En wat maakt dat we liever de harmonie bewaken? Wat wil een team vasthouden? Wat vertelt weerstand ons? Voor zover ik weet ontstaat weerstand uit zorgen en verlangens. Dat is het onderzoeken waard.

Het uiteindelijke doel is om evenwicht te bereiken in het team, door te balanceren. Olympisch roeier John Biglow noemt het moment waarop je zo op elkaar afgestemd bent dat je het gevoel krijgt dat de boot uit het water wordt opgetild: 'the moment of swing': .... 'de boot krijgt cadans, omdat iedereen zijn bewegingen op elkaar afstemt.....' (Jaworski, 2000) 

Mijn yoga docent laat me cirkels draaien met mijn lijf, om alle uitersten aan te raken. Ik laat de gedachten weer los en luister naar mijn hart, daar waar ik balanceer tussen geven en ontvangen.

Nieuwsgierig hoe te balanceren tussen polariteiten? Ga mee op ontdekkingsreis en meld je aan met je team voor een dagdeel Teamtraining

 

Bronnen:

Joseph Jaworski, Synchroniciteit, de innerlijke weg naar leiderschap, Zeist, Christofoor, 2000.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.