Intervisie

Bij intervisie bespreek je met een groep personen uit dezelfde organisatie of met dezelfde functie op een methodische manier een probleem of lastige situatie op je werkplek.

Je leert op een niet oordelende, maar lerende manier naar het probleem te kijken.

Collega's kunnen tegelijkertijd hun adviesvaardigheden ontwikkelen door samen aan de vraag van hun collega te werken.

 

Intervisie zorgt voor professionele groei, efficiënte samenwerking en creëert verbinding. Je leert elkaar te begrijpen in je werkveld wat als mooie bijwerking heeft dat je elkaar makkelijker kunt vinden. Dit stimuleert om interprofessioneel te werken en van elkaar te leren.

 

Voor wie?

Bij intervisie met een groep personen kun je denken aan vele samenstellingen:

  • een groep collega's uit hetzelfde team
  • een groep collega's uit dezelfde organisatie
  • een groep collega's die hetzelfde beroep uitoefent
  • een groep studenten van dezelfde opleiding
  • een groep studenten van verschillende opleidingen in hetzelfde werkveld
  • een multidisciplinair team

Wil je een groep voorstellen voor intervisie of denk je aan een andere samenstelling? Neem gerust contact op!

 

Het vijfstappenplan

Bij een groep van vier tot acht personen vind ik het vijfstappenplan het meest effectief. Officieel is deze methode een combinatie van het vijfstappenplan, de roddelmethode en de socratische methode. Gedurende een uur werken we methodisch in vijf stappen aan de vraag van de inbrenger. We verduidelijken de vraag, totdat we bij de kernvraag zijn gekomen. Dit doen we onder andere door de inbrenger de vragen te laten waarderen met warm-neutraal of koud. Warme vragen raken de kern het meest. De inbrenger beantwoord deze vragen waarbij de rest luistert. Vervolgens volgt de fase van constructief roddelen waarin naar kwaliteiten en mogelijkheden wordt gekeken en werken we samen naar een oplossing. We eindigen met een evaluatie. 

 

De Vissenkom methode

Na het formuleren van de probleemstelling verdelen we de groep in een binnengroep (de vissen) en een buitengroep (de vissenkom). In de analysefase bespreekt de binnengroep het probleem, zonder oplossingen te geven. De buitengroep luistert en observeert. In de bewustwordingsfase is de buitengroep aan zet en vertelt wat zij heeft gezien, gehoord en ervaren bij de binnengroep. De binnengroep luistert. Vervolgens herformuleren we de probleemstelling, verdiepen we, werken we richting de oplossing en sluiten we af met een evaluatie. 

 

Intervisie Online

Online intervisie is mogelijk voor de methode van het vijfstappenplan. Om alle deelnemers optimaal aandacht te kunnen geven is het van belang dat iedereen een eigen ruimte en een beeldscherm voor zichzelf heeft.

 

Sjoukje Andriessen Coaching I info@sjoukjeandriessencoaching.nl I +31640612628 I Coachfinder I  Sjoukje Andriessen | LinkedIn  I KvK: 80402100 I BTW: NL003441972B51 I Vrijgesteld van BTW