
"Er is net een hardloopster binnengebracht, aangereden..", zegt mijn collega op de covid intensive care. "Het ziet er niet goed uit". Ze had het vernomen van haar collega. "Gelukkig heeft ze een donorcodicil", mompelt een andere IC verpleegkundige verslagen, bij het nieuws dat ze ging overlijden.
Militair verpleegkundigen, horeca medewerkers, operatie assistenten, long- en kinderverpleegkundigen, zijn opnieuw ingezet voor ondersteuning op de covid intensive care.
"Wat jij doet, de zorg voor zieke kinderen, dat zou ik echt nooit kunnen", zegt de verpleegkundige die de hardloopster opving tegen mij. Ze kijkt me aan met een wanhopige blik. En ik zou dit nooit kunnen, denk ik bij mezelf op de fiets naar huis. Ik identificeer me met de hardloopster. Hoe komt dit nieuws aan bij haar gezin?
Ook vraag ik me af hoe de serveerster straks haar werk oppakt als de horeca open mag. Staan de beelden van het draaien van de patiënt nog op haar netvlies bij het opnemen van de bestelling bij een familie die de 80ste verjaardag van opa viert? Of kan ze het loslaten?
Bij de ingang van de IC zegt het kunstwerk van Tim Ayres op groot formaat: "If it's starts to hurt you then you have to say so". Vele toppers zetten zich grenzeloos in voor zorg die nu nodig is. Een respectvol en krachtig samengesteld team. Wat daar tegenover staat is dat de ze de vanzelfsprekendheid van hun eigen team missen en onbewust kans lopen op secundaire traumatisering.
Angeline Donk (2001) en Elyse Lybaert (2016) noemen het belang van grondige zelfzorg om dit te voorkomen. En het faciliteren van intervisie, supervisie, feedback momenten en het afbakenen van verantwoordelijkheden. Ik kan oprecht trots zijn op hoe goed dit geregeld is in onze organisatie!
Thuis knuffel ik mijn kinderen en hond, laat ik mijn tranen nog even stromen bij mijn man, schrijf deze blog met een glas wijn op de bank en reflecteer.
Wat hebben we geleerd van ruim een jaar met corona? Wat willen we vast blijven houden? Wat meteen weer loslaten? En wat heeft ieder van ons hiervoor nodig? Nu en straks?
Bronnen
Angeline Donk, oktober 2001, psychopraxis, secundaire traumatisering: preventie van een beroepsziekte https://link.springer.com/article/10.1007/BF03071953
Elyse Lybaert, 2016, de Vlaamse scriptiebank, secundaire traumatisering https://www.scriptiebank.be/scriptie/2016/secundaire-traumatisering
Reactie plaatsen
Reacties